Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Únor 2017

TAŽENÝ JABLEČNÝ ŠTRUDL

22. února 2017 v 13:04 | Retigovka |  Moučníky


TAŽENÝ JABLEČNÝ ŠTRUDL

Tažené těsto:
270 g mouka hladká + 30 g na pomoučení
1 ks Vejce
3 g Sůl
15 g Olej stolní
75 Voda

Náplň:
1200 g Jablka
150 g Cukr krupice
3 g Skořice mletá
30 g Rozinky
100 g Strouhanka
150 g Vlašské ořechy mleté
150 g Máslo
75 g Cukr moučka na posypání

Postup:
Hladkou mouku prosijeme (trochu mouky odložíme na pomoučení ubrusu a pomoučení těsta), přidáme dávku vejce, sůl, olej a vodu a směs zpracujeme na hladké, nelepivé těsto. Hotové těsto mírně pomoučíme, přiklopíme vhodnou nádobu a necháme nejméně čtvrt hodiny odpočinout v teple.
Na pracovní stůl prostřeme čistý ubrus a nepatrně jej pomoučíme.
Odpočaté těsto částečně rozválíme, položíme na pomoučený ubrus a pečlivě vytahujeme, aby bylo co nejtenčí a nepotrhané. Na vytažené těsto rozložíme oloupaná, jádřinců zbavená a na jemné plátky nakrájená jablka, posypeme směsí krupicového cukru se skořicí, očištěnými, opláchnutými a spařenými rozinkami, prosátou a na jedné třetině másla osmaženou strouhankou a ořechy a pokropíme další třetinou rozpuštěného másla.
Pomocí podloženého ubrusu těsto zavineme, závin položíme na plech pomaštěným máslem, potřeme zbylým máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Po upečení krájíme závin na jednotlivé porce a posypeme moučkovým cukrem.

koblihy

9. února 2017 v 14:03 | Retigovka |  Moučníky
  • koblihy


  • Suroviny:
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 50 g hrubé
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 3 ks žloutky
  • 40 g droždí
  • špetku soli
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 1 ks sáček vanilkového cukru
  • 3 lžice rumu nebo tuzemáku
  • 375 g vlažného mléka
  • 1/2 l oleje na smažení
  •  250 g zavařeniny - marmeláda
Pracovní postup:

PŘIPRAVTE KVÁSEK- z vlažného mléka, kvasnic a cukru.
Máslo s cukrem a žloutky společně utřete a přidejte rum, vanilinový cukr a citronovou kůru v míse.


Do mísy prosEjte mouku a sůl, vlijte kvásek a zbylé mléko. Všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto.
Zpracované těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě půl až tři čtvrtě hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

Těsto znovu promíchejte a vyválejte asi na 2 - centimetrovou tloušťku. Vykrájejte náznakově kolečka na půlce těsta a uprostřed dejte marmeládu a přikryjte druhou polovinou těsta a vykrojte koblížky a nechejte nakynout.


Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte.

Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, je hotovo.

Na závěr pocukrujeme.

Škvaření sádla

9. února 2017 v 13:46 | Retigovka |  Vepřové maso

Škvaření sádla





SUROVINY:

2 kg vepřového sádla
50 g mléko
voda na podlití asi 200 g


PRACOVNÍ POSTUP:

Sádlo nakrájíme na kostky vložíme do hnce a podlijeme vodou.
Za stálého míchání na tepelném zdroji pozvolna škvaříme až začnou škvarky zlátnout.
Ocedíme a sádlo necháme vychladnout škvarky pokapeme mlékem.

Levandulové sušenky

9. února 2017 v 13:44 | RETIGOVKA |  Moučníky

Levandulové sušenky



Suroviny:
210 g máslo
120 g moučkového cukru
250 g hladká mouky
3 lžíce bramborového škrobu
1 žloutek
1 lžíce květu levandule BIO
1 malá kávová lžička citronové kůry
1 lžíce citrónové šťávy
špetka soli

Pracovní postup:

Všechny suroviny zpracujeme v míse na hladké těsto, které rozdělíme na polovinu a vyválíme na válečky o průměru asi 3 cm.
Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici asi hodinu ztuhnout ale klidně i přes noc.
Vychlazené těsto nakrájíme na plátky silné 5 mm a skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháváme vetší mezery, těsto při pečení hodně naskočí.
Sušenky pak peče v troubě předehřáté na 170°C cca 12 minut.
Teplé mužeme obalovat v mletém a vanilkovém cukru.
Skladujte v suchém prostředí