Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Prosinec 2016

PANNA COTTA

29. prosince 2016 v 14:40 | Retigovka |  Moučníky

Panna cotta




Suroviny:

500 ml smetany ke šlehání min 31tuku
5 plátky želatiny
40 g cukru krystal
1/2 vanilkový lusk
maliny, borůvky nebo malinové coulis a lístky máty na ozdobu

Pracovní postup:

Do studené vody dáme rozpustit plátky želatiny. Mezitím si připravíme čtyři skleničky nebo jiné formičky. Přivedeme k varu polovinu smetany s cukrem a dření z vanilkového lusku a dobře promícháme - smetana se nesmí připálit. Následovně necháme mírně vychladnout a poté do ní přidáme vymačkané plátky želatiny a rozmícháme až se rozpustí.
Zbytek smetany ušleháme do polo-tuha a spojíme ji s provařenou vanilkovou směsí. Hmotu vlijeme do připravených sklenek nebo formiček a 4 až 6 hodin necháme v chladu tuhnout.Při podávání zdobíme malinami borůvkami či coulis z ovoce.

Jarní francouzské kuře na tymiánu

29. prosince 2016 v 14:36 | Retigovka |  Velikonoční jídla

Jarní francouzské kuře na tymiánu










Suroviny:
1 ks jarní francouzské kuře asi 350 g
1 ks svazek tymiánu případně rozmarýn
sůl dle chuti
pepř dle chuti
100 g přepuštěné máslo







Pracovní postup:
Kuřátko opékáme asi půl hodiny na přepuštěném másle s tymiánem případně
rozmarýnem na pánvi pozvolna asi půl hodiny s přidáním soli a pepře.
Neni nutno péct v troubě propeče se i na pánvi podáváme s jarní zeleninou případně bramborem.

CINI MINIS - domácí

29. prosince 2016 v 14:17 | Retigovka |  Moučníky

CINI MINIS domácí





Suroviny těsto:

250 g bílého vína
1 ks vejce
10 g cukru
30 g másla
420 g hladké mouky

Suroviny na obalování:

cukr moučka
skořice


Postup:

Vše zpracujeme v hladké, tuhé těsto.
Zpracované těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl rozválíme na plát o tloušťce 2-4 mm.
Rozválený plát nakrájíme na proužky o šířce asi 2 cm.
Usmažíme v oleji a teplé obalíme v mletém cukru smíchaném se skořicí.

Bramborový salát s majonézou

29. prosince 2016 v 14:13 | Retigovka |  přílohy

Bramborový salát s majonézou


Suroviny:

Suroviny:
1700 g brambory vařené ve slupce vychladlé a oloupané
190 g nakládané okurky pikantní
120 g cibule
200 g mrkev syrová
400 g majonéza
1 polévková lžíce hořčice plnotučné
sůl dle chuti
pepř dle chuti
nálev z okurek (na úpravu konzistence a mírně dolazení kyselosti)




Pracovní postup:
Brambory nakrájíme nebo přetlačíme přes kolečko přidáme jemně nakrájenou cibuli a pikantní nakládané okurky, nahrubo nastrouhanou syrovou mrkev, majonézu, pepř, sůl, hořčici a zamícháme dle potřeby upravíme příliš hustou konzistenci nálevem z okurek.
Dobře promíchaný bramborový salát necháme naležet v lednici alespoň 6 hodin nejlépe přes noc.

ČOČKA NA KYSELO SE ZLATOU CIBULKOU

29. prosince 2016 v 14:04 | Retigovka |  bezmasé pokrmy

ČOČKA NA KYSELO SE ZLATOU CIBULKOU




Suroviny:

500 g čočky
voda na vaření
300 g cibule
100 g sádlo nebo olej
20 g mouka hladká
sůl dle chuti
pepř dle chuti
ocet dle chuti


Pracovní postup:

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.
Pokud nestíháte nevadí, NENAMÁČEJTE čočka to snese vaření se zase tak dlouho neprodlouží jako u ostatních luštěnin


Zalijte čočku aby byla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte do-poloměkka; trvá to cca půl hodiny od doby varu.
ČOČKU SOLÍME AŽ PO UVAŘENÍ.

Na tuku si opečte cibuli dozlatova část obdělejte stranou na závěr jí posypeme čočku.
Do zbylé cibule s tukem přidejte mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy.

Jíšku přidejte do poloměkké čočky a společně asi 20 minut povařte.

Ochuťe octem, osolte, opepřete a nechte krátce přejít varem.

Čočka tradičně podává s uzeným masem nebo vejcem a doplnit nakládanou okurkou a neměl by chybět ani čerstvý́ chléb.

Tip:
vylepšíme při podávání dozlatova osmaženou cibulkou.