Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Červen 2016

TVAROHOVÁ PROŠÍVANÁ DEKA

7. června 2016 v 12:52 | Retigovka |  zákusky

TVAROHOVÁ PROŠÍVANÁ DEKA







Suroviny:

5 vajec
1 hrnek cukru krupice + 3 lžíce do tvarohu
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžíce kakaa holandského typu
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček prášku do pečiva
½ hrnku slunečnicového oleje
½ hrnku vlažné vody
hrubá mouka na vysypání plechu
500 g vaničky polotučného tvarohu
½ sáčku vanilkového pudinku
3 lžíce polotučného mléka


Pracovní postup:

Čtyři žloutky utřete s cukrem. Mouku promíchejte s kakaem, vanilinovým cukrem a práškem do pečiva a pak postupně zašlehávejte ke žloutkovému krému, stejně tak půl hrnku vlažné vody a olej. Potom ušlehejte čtyři bílky na tuhý sníh a opatrně ho přidejte ke kakaové hmotě. Plech vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a pak do něj dejte kakaové těsto.

Tvaroh rozmíchejte s 1 vejcem, 3 lžícemi cukru a1/2 pudinkového prášku. Podle potřeby rozřeďte mlékem. Ochucený tvaroh dejte do zdobicího cukrářského sáčku a křížem krážem jím ozdobte kakaové těsto. V troubě rozehřáté na 180 °C pečte zhruba 35 minut.

HAMBURGER HOUSKA

7. června 2016 v 12:47 | Retigovka |  pečivo a chleba

HAMBURGER HOUSKA





Suroviny 4 - 6 ks bulek na hamburger:
275 g hladké mouky + na pomoučení
170 ml/g teplé vody
20 ml/g oleje
20 g čerstvého droždí používám rozvažované
1,5 kávová lžička cukru krupice
2 kávová lžičky soli
1 ks vejce
1 polévková lžíce vody na potření spolu se zbytkem vejce
případně sezam na posypání
Pracovní postup:
Připravíme si kvásek z cukru, kvasnic a trošky vody a necháme nakynout, vložíte do mísy s moukou a solí přidejte zbytek v vlažné vody a olej řádně promícháme.Pokud je těsto lepivé nevadí bulky budou nadýchanější a necháme
nakynout asi za 15 minut na teplém místě, přemícháme těsto ještě jednou necháme na teplém místě vykynout minimálně 30 minut.
Vytvoříme bulky stejné velikosti (já si to rozvažuji) nechám na teplém místě nakynout těsně před pečením potřeme vejcem rozšlehaným se studenou vodu a posypeme sezamovým semínkem.
Pečeme při teplotě 200 C asi 12 minut dozlatova

HOVĚZÍ HAMBURGER

2. června 2016 v 12:11 | Retigovka |  hamburgery, tousty

HOVĚZÍ HAMBURGER s domácí houskou


Suroviny:
maso na hamburger:
700 g hovězí maso zadní - kýta nebo plec
300 g hovězí krk
polévková lžíce DIJONSKÉ hořčice
Sůl
Pepř čerstvě mletý
Tymián čerstvý
Náplň:
50 g rukola
250 g majonéza
1ks avokádo
sůl
8 plátků slanina(Pancetta)
2 ks rajče vyzrálé
dijonská hořčice
8 plátků sýru čedar
1 ks cibule
Pracovní postup: Maso na hamburgry umeleme přidáme hořčici, sůl, pepř, čerstvý tymián nasekaný a mícháváme tak aby se hmota spojila můžeme přidat trošku studené vody směs se lépe spojí.
opékáme na grilu nebo na pánvi střed hamburgru muže zůstat mírně růžový maso je pak šťavnatější.
Hotové maso vkládáme do bulky nejlépe domácí čerstvě upečené nebo prohřáté na grilu a prokládáme
rukolou, opečenou panchetou, plátkem rajčete, kolečky cibule a plátkem čedaru můžeme namazat hořčicí.
Přidáváme osolenou majonézu s na kostičky nakrájeným avokádem.
podávat můžeme s domácími hranolky z brambor nebo kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)