Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Březen 2016

Pomazánka z červené řepy

20. března 2016 v 20:40 | Retigovka |  Převážně zdravě

Pomazánka z červené řepy a ricotty






Suroviny:

200 g červená řepa
250 g ricotta
sůl dle chuti
pepř dle chuti
hlavičku česneku (na pečení červené řepy)



Pracovní postup:

Červenou řepu upečeme v alobalu s česnekem, solí a pepřem do měkka a necháme vychladnout.
Řepu nastrouháme na jemno a smícháme s ricottou solí a pepřem.
Podáváme s pečivem a zdobíme např. bylinkami já mám ráda pomazánku bazalku

Velikonoční beránek

20. března 2016 v 17:19 | Retigovka |  Velikonoční jídla

Velikonoční beránek - jednoduchý recept




Suroviny:

4 ks střední až menší vejce
100 g vody
100 g oleje
200 g cukr moučka + na posypání
250 g polohrubá mouka
2 kávové lžičky kakaa

Pracovní postup:

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny přidáme postupně olej a vodu.
Vařečkou vmícháme polohrubou mouku a přidáme do tuha vyšlehané vaječné bílky a opatrně spojíme.
Část těsta oddělíme a přidáme kakao.


Vlévame do řádně vymazané formy beránka a pečeme na 160 C asi 50 minut.
Vychladlého beránka vyklopíme a pocukrujeme.
Případně polévame čokoládou nebo zdobíme sněhem z bílků a cukru.

JABLEČNÝ KOLÁČ S MASCARPONE

13. března 2016 v 10:06 | Retigovka |  Moučníky

JABLEČNÝ KOLÁČ S MASCARPONE





Suroviny:
250 g mascarpone nebo tvarohou
180 g másla + kousek másla na vymazání zapékací formy
200 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
3 ks vajec
1 prášek do pečiva
strouhaná jablka cca 7 středně velkých
strouhanka
drobenka (hrubá mouka, cukr krupice, máslo)
suroviny na drobenku:
150 g hrubé mouky
150 g cukru krupice
80 g másla

Pracovní postup:

Změklé máslo ušleháme s vejci a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a připravíme hladkou směs, do které zapracujeme mouku s kypřícím práškem.

Koláč pečeme v zapékací formě, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
Těsto rozprostřeme po celé ploše zapékací formy a povrch posypeme nastrouhanými jablky na hrubo.
Posypeme silnou vrstvou drobenky a pečeme na 180 °C po dobu 40-45 minut.


Polévka z batátů s petrželovým olejem a slunečnicovými semínky

8. března 2016 v 14:44 | Retigovka |  polévky

Polévka z batátů s petrželovým olejem a slunečnicovými semínky







Suroviny:

3 lžíce olivový olej
150 g cibule šalotka
500 g batáty (sladké brambory)
1 lžička drcený římský kmín
1 lžička mleté kurkumy
900 ml horkého zeleninového vývaru
sůl
drcený černý pepř
slunečnicová semínka opražená na sucho 2 lžíce
5 g chilli papričky
50 g másla
20 g česnek
40 g krutony
20 g petrželový olej

Postup:

V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené sladké brambory a opékejte je za stálého míchání asi 3 minuty.

Nasypte koření (kmín, kurkuma) a přidejte kousek chilli papričky a česnek, přilijte vývar a přiveďte do varu, potom ztlumte oheň a nechte asi 15 minut vařit, dokud nebudou brambory měkké.

Polévku mixujte do hladka, přidejte zbývající vývar, aby konzistence byla podle vašeho gusta, a důkladně provařte a zjemněte máslem a podávejte s krutony opečenými semínky slunečnice a petrželovým olejem.