Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Leden 2016

Škvarkové sádlo

1. ledna 2016 v 21:55 | Retigovka |  Vepřové maso

Škvarkové sádlo




Suroviny:

2 kg hřbetní sádlo
sůl dle chuti
5cl mléka
100g/ml voda na podlití sádla


Pracovní postup:

Sádlo nakrájíme na drobné kostičky, vložíme do hrnce podlijeme vodou a za občasněho míchání rozpouštíme až se škvarky opečou do zlatova. Sádlo škvaříme pozvolna při maximální teplotě 160 stopnů Celsia.
Přecedíme škvarky osolíme, pokapeme mlékem připadně pomeleme a smícháme se sádlem.
Necháme mírně vychladnout, naléváme do sklenic a uzavřeme v lednici, vydrží i několik měsíců.


JE TO SICE KALORICKÁ BOMBA ALE JEDNOU ZA ČAS NEMŮŽE UŠKODITMrkající




Hanácká bramboračka na kyselo

1. ledna 2016 v 21:39 | Retigovka |  Hanácká kuchyně

Hanácká bramboračka na kyselo




Suroviny:

70 g sádla nebo másla
100 g cibule
80 g mouka hladká
voda dle potřeby asi 2 l
400 g brambory
250 g zakysaná smetana
5 ks vejce
10 g petrželka
1 g kmín


Pracovní postup:
Na horkém tuku opečeme na kostičky nakrájenou cibulku,
přidáme hladkou mouku a společně osmahneme.
Zalijeme vodou uvedeme do varu a přidáme na kostičky nakrájené brambory a kmin,
osolíme a vářime minimálně půl hodiny.
Na závěr přidáme zakysanou smetanu a vařené vejce připadně petrželku


Mrkvový krém s bazalkovým kapučínem a pinionými oříšky

1. ledna 2016 v 21:30 | Retigovka |  polévky

Mrkvový krém s bazalkovým kapučínem a pinionými oříšky



Suroviny:

800 g mrkev
100 g máslo
sůl dle chuti
200 g plnotučné mléko
svazek bazalky
50 g piniové oříšky
voda na vaření dle potřeby

Pracovní postup:

Mrkev očistíme nakrájíme a vložíme do osolené vody vaříme asi půl hodiny.
Rozmixujeme zjemníme máslem a zdobíme na sucho opraženými piniovými ořechy
a kapučínem z rozmixované bazalky z mléka do pěny
případně snítkem bazalky.

HOVĚZÍ LÍČKA NA VÍNĚ

1. ledna 2016 v 21:26 | Retigovka |  Hovězí maso

HOVĚZÍ LÍČKA NA VÍNĚ




SUROVINY:
1000 g Hovězí líčka
200 g cibule
200 g pertržel kořenová
300 g mrkev
100 g celer
300 g rajčatové pyré
70 g olej
200 g/ml červeného vína
500g/ml hovězího vývaru nebo voda
sůl dle chuti
pepř mletý dle chuti
2 snítky tymiánu
6 ks nové koření
5 ks celý pepř
4 ks bobkový list
70 g máslo





PRACOVNÍ POSTUP:

Hovězí líčka nakrajíme na kostky

Očistíme kořenovou zeleninu 2/3 nakrájíme na kostky společně s cibuli a opečeme, přidáme tymián a maso opečeme,
přidáme rajčatové pyré, krátce osmahneme, zalijeme červeným vínem a vývarem, osolíme a přidáme
vývar z nového koření,celého pepře, bobkového listu.

Dusíme do měka asi 3-4 hodiny můžeme pomalu i dusit v troubě asi na 120 C
maso se musí rozpadat.

Měká líčka vyjmeme a štávu rozmixujeme nebo propasírujerme, hustou konzistenci upravujem vývarem
dosolíme případně dopepříme

podáváme se zeleninou podušenou na másle
a bramborovou kaší nebo s bramborovo-celerovým puré