Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Červenec 2015

ČOKOLÁDOVÝ FONDANT

21. července 2015 v 20:42 | Retigovka |  zákusky

ČOKOLÁDOVÝ FONDANT



SUROVINY:

50 g máslo + na vymazání formiček
120 g cukr krystal
4 ks vejce střední
40 g hladké mouky
120 g čokolády 70 % kakaa


PRACOVNÍ POSTUP:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázní.
Máslo vyšleháme s cukrem, postupně zašlehávame celá vejce, šleháme do pěny přidáme rozpuštěnou mírně chladlou čokoládu a zvolna přimícháme hladkou mouku.
Plnime do vymazaných formiček a pečeme při teplotě 180 °C cca 8 - 10 minut tak, aby střed zůstal na povrchu pružný a tim padem vnitřek tekutý.








Malinový řez

5. července 2015 v 18:51 | Retigovka |  zákusky

Malinový řez


Suroviny:

Těsto:
6 ks vejce
6 pol. lžic cukru krystal
6 pol. lžic hladká mouka
6 pol lžic přepuštěného másla chladného
1/2 prášku do pečiva

Nálň:
600 g zakysaná smetana (bez zahuštovadel)
400 g šlehačka min.31%
2 ks vanilkový cukr

Malinová želatina:

750 - 1000 g malin
cukrářská želatina na 1 l tekutiny
900 g voda
100 g malinová štáva

Marmeláda- dle chuti použila jsem Jahodovo - rebarborovou

Pracovní postup:

Rozdělíme bílky od žloutků, bílky vyšleháme s krystalovým cukrem do tuha, pozvolna přidáme žloutky, máslo, a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vložíme do trouby a pečeme na 180 C do zlatova, necháme vychladnout.
Vychladlý máslový piškot potřeme marmeládou.
Ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem, přídáme zakysanou smetanu vrstvíme na piškot s marmeládou posypeme rovnoměrně malinami a záléváme cukrářkou želatinou připravenou dle návodu na sáčku. necháme v lednici vychladit 4 - 6 hodin.



Lilek ala parmigiana

5. července 2015 v 12:32 | Retigovka |  Italská kuchně

Lilek ala parmigiana

Suroviny:

2 ks Lilek střední velikost
1 ks cibule
velka hrst bazalky
400 g mozzarela
400 g protlak
100 g parmazán
150- 200g olivový olej
Cukr dle chuti
Sůl dle chuti
1- 2 ks stroučky česneku
50 g hladká mouka

Pracovní postup:

Lilky nakrájíme na 2 cm silné plátky nasolíme a necháme krátce odpočinout osušíme lehce obalíme v hladké mouce a opékame do zlatova na olivoném oleji.

Připravíme si rajčatový základ pro zapékání: Cibuli nakrájíme na kostičky opečeme do zlatova a přidáme rajčatový protlak a společně opečeme dochutíme solí, cukrem, lehce česnekem a přidáme sekanou bazalku

Lilek vkládáme do zapékací nádoby a vrstvíme lilek, rajčatový základ, mozzarela a opakujeme 2- 4 nahoře posypeme parmazánem a zapékáme při teplotě 180 -200 stupnů celsia.






Malinový Cheesecake

5. července 2015 v 11:28 | Retigovka |  zákusky

Malinový Cheesecake


Suroviny:

1 těsto:
200 g mouka hladká
80g máslo
80 g cukr moučka
1 ks vejce
1 KL prášku do pečiva - kávová lžice
1 ks vanilkový cukr


2 těsto:
750 g tvaroh
250 g cukr krystal
3 pol. lžíce oleje
1 špetka soli
4 ks vejce
2 vanilkový cukr
400 ml/g sladké šlehačky min 30%
400 ml/g zakysané smetany min 10%
2 ks vanilkový puding

450 g maliny
70 g malinová štáva nejlépe čerstvá


Pracovní postup:

Těsto č.1 nadávkujem do misy a zamícháme v tuhé těsto, vyválíme a vložíme do dortové formy- prakricky jim formu vyložíme. Těsto č. 2 suroviny vložíme do mísy kromě pudingu vyšleháme ve šlehači přidáme na závěr puding. a polovinu vlijeme do dortové formy, vložené těstem č. 1 Posypeme malinami zalijeme druhou polovinou těsta č. 2 a ozdobíme malinovou štávou.

PEČEME 1 HODINU PŘI TEPLOTĚ 175°C
DALŠÍ HODINU PEČEME PŘI TEPLOTĚ 145°C
po upečení necháme vychladnou v troubě.