Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Únor 2015

Boží milosti

13. února 2015 v 15:32 | Retigovka

Boží milosti


Suroviny:

250 g polohrubé mouky
2 kávové lžičky másla
2 ks žloutky
1 ks celé vejce
nastrouhaná kůra z půlky citronu
šťáva z půlky citronu
2 polévkové lžíce rumu
špetka soli

500 g domácí sádlo na smažení

70 g moučkový cukr na posypání
1 ks vanilkový cukr na posypání

Pracovní postup:
Do misky dejte mouku, máslo, žloutky, celé vejce, citronovou kůru, citronovou šťávu, rum a sůl a řádně vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a nechte v chladu odpočinout minimálně dvě hodiny


Z těsta vyválejte tenký plát a z něj tvořítky nebo rádlem vykrajujte hvězdy, kolečka, ptáčky a další tvary. Každý kousek po okrajích ještě několikrát ozdobně prořízněte. Vyválené a nakrájené tvary ještě přikryjte a nechte deseti minut odpočinout.


Smažte ve větším množství sádla do zlatova. Usmažené odkládejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.





Masopustní paprčky

13. února 2015 v 15:11 | Retigovka |  Moučníky
  • Masopustní paprčky

  • Suroviny:
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 50 g hrubé
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 3 ks žloutky
  • 40 g droždí
  • špetku soli
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 1 ks sáček vanilkového cukru
  • 3 lžice rumu nebo tuzemáku
  • 375 g vlažného mléka
  • 1/2 l oleje na smažení
Pracovní postup:

PŘIPRAVTE KVÁSEK- z vlažného mléka, kvasnic a cukru.
Máslo s cukrem a žloutky společně utřete a přidejte rum, vanilinový cukr a citronovou kůru v míse.



Do mísy přes síto, nasypte mouku a sůl, vlijte kvásek a zbylé mléko. Všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto.
Zpracované těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě půl až tři čtvrtě hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.
Těsto znovu promíchejte a vyválejte asi na 2 - centimetrovou tloušťku vykrájejte kolečka nebo čtverce, které nakrojíte rádlem a nechte nakynout.


Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm paprčky mohly plavat, a olej rozpalte.



Paprčky vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci vařečkou. Když stejnoměrně zezlátnou, je hotovo.


Nazávěr pocukrujeme.Smějící se