Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Vánočka

21. prosince 2014 v 13:26 | Retigovka |  Vánoční jídla

Vánočka


Suroviny:
500 g polohrubá mouka
110 g cukr krystal
110 g máslo 2 ks žloutek
45 g droždí ( nejlépe rozvažované)
250 g mléko
30 g rozinky
100 g mandle
1 vejce (malé na potření)
1/2 vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
kůra z 1 ks citronu
Je dobré pokud mají suroviny stejnou teplotu nejlépe pokojovou těsto pak lépe nakyne.

Pracovní postup:
Připravíme si kvásek (mléko vlažné, kvasnice, cukr)
Ušleháme společně změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky do pěny.
Do mísy dáme kvásek, ušlehanou směs z másla, vajec....., mouku, sůl a citronovou kůru a řádně promícháme robotem nebo ručně až vznikne vláčné těsto.
Vyklopíme na vál a přidáme rozinky a část loupaných na hrubo nasekaných mandlí a ručně zapracujeme a necháme asi 2,5 hodiny kynout, v této době ještě jednou propracujeme (kynutí je velmi důležité)!
Rozdělíme na 9 dílků TIP (já to rozvažuji) uděláme bochánky a vyválíme ze všech válečky, ze kterých následovně vánočku pleteme spodní patro ze 4 prostřední ze 3 a vrchní ze 2 válečků.
Upletenou vánočku spojíme a přitláčíme z horní časti alespoň ve 4 místech, kde následovně mužeme zafixovat špejlemi pro lepší tvar vánočky.
Potřeme vejcem a a posypeme částí zbylými mandlemi.
Pečemě při teplotě 180 °C asi 45 minut do zlatova, pokud rychle tmavne mírně snižte teplotu asi na 165° C a prodlužte také pečení o 10 minut.
Nechte řádně vychladnout potom teprve krájejte a můžete také pocukrovat.
Vánočka je sice pracnější a douho se připravuje, ale je opravdu výjmečná a velmi dobrá.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama