Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Prosinec 2014

Vánočka

21. prosince 2014 v 13:26 | Retigovka |  Vánoční jídla

Vánočka


Suroviny:
500 g polohrubá mouka
110 g cukr krystal
110 g máslo 2 ks žloutek
45 g droždí ( nejlépe rozvažované)
250 g mléko
30 g rozinky
100 g mandle
1 vejce (malé na potření)
1/2 vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
kůra z 1 ks citronu
Je dobré pokud mají suroviny stejnou teplotu nejlépe pokojovou těsto pak lépe nakyne.

Pracovní postup:
Připravíme si kvásek (mléko vlažné, kvasnice, cukr)
Ušleháme společně změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky do pěny.
Do mísy dáme kvásek, ušlehanou směs z másla, vajec....., mouku, sůl a citronovou kůru a řádně promícháme robotem nebo ručně až vznikne vláčné těsto.
Vyklopíme na vál a přidáme rozinky a část loupaných na hrubo nasekaných mandlí a ručně zapracujeme a necháme asi 2,5 hodiny kynout, v této době ještě jednou propracujeme (kynutí je velmi důležité)!
Rozdělíme na 9 dílků TIP (já to rozvažuji) uděláme bochánky a vyválíme ze všech válečky, ze kterých následovně vánočku pleteme spodní patro ze 4 prostřední ze 3 a vrchní ze 2 válečků.
Upletenou vánočku spojíme a přitláčíme z horní časti alespoň ve 4 místech, kde následovně mužeme zafixovat špejlemi pro lepší tvar vánočky.
Potřeme vejcem a a posypeme částí zbylými mandlemi.
Pečemě při teplotě 180 °C asi 45 minut do zlatova, pokud rychle tmavne mírně snižte teplotu asi na 165° C a prodlužte také pečení o 10 minut.
Nechte řádně vychladnout potom teprve krájejte a můžete také pocukrovat.
Vánočka je sice pracnější a douho se připravuje, ale je opravdu výjmečná a velmi dobrá.






Plněné oříšky

14. prosince 2014 v 20:37 | Retigovka |  vánoční cukroví

Plněné oříšky


Suroviny:
těsto:
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g másla
40 g vlašských ořechů
40 g čkolády na vaření
citronovou kůru

Náplň:
100 g máslo
70 g moučkového cukru
1 ks vaniklový pudig
300 g/ml mléko

Pracovní postup:
suroviny smícháme v tuhé těsto a necháme uležet asi 6 hodin v lednici nejlépe přes noc.
Odleželé těsto vtláčime do formiček tvaru oříšek, dávame na plech a pečeme asi 10 minut na 160° C
Ještě teplé vyklepáváme a necháme vychladnout, poté plníme krémem a slepujeme jednotlivé půlky k sobě.

Krém: změklé máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem a přidáme vařený vychladlý puding (puding vařime podle návodu na sáčku mléka dáváme pouze 300 ml)

Kokosové sirky

14. prosince 2014 v 14:34 | Retigovka |  vánoční cukroví

Kokosové sirky


Suroviny těsto:
120 g hladké mouky
120 g másla
120 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru
2 ks žloutky

na zdobení: čokoládová poleva
čokoláda na vaření a máslo

Pracovní postup:
Suroviny na těsto smícháme, necháme krátce odpočinout v lednici a vyválíme váleček ze kterého krájíme dílky, které vyvalujeme na tenké šulánky.
Pečeme na plechu pokrytém pečícim papírem při teplotě 160° C do zlatova.
Vychladlé sirky namáčíme v čokoláde na vaření rozpuštěné ve vodní lázni s máslem.

Nutelové košíčky

13. prosince 2014 v 22:01 | Retigovka |  vánoční cukroví

Nutelové košíčky


Suroviny:

těsto:

210 g mouky hladké
140 g másla
70 g cukr moučka
1ks žloutek
citronová kůra
náplň:
nutela
zdobíme lískovým oříškem
Pracovní postup:
Suroviny vložíme do mísy a promícháme až vznikne tuhé těsto, které vložíme do lednice a necháme ho asi 6 hodin odpočinout nejlépe přes noc.
Těsto plníme do košíčků.
pečeme pri teplotě 160° C až začne mirně zlátnout vyjmeme a necháme částečně vychladnout, vyklopíme z formiček a cukrářským sáčkem plníme nutelou a zdobíme loupaným lískovým oříškem.


Lísko-oříškové suchárky

13. prosince 2014 v 20:34 | Retigovka |  vánoční cukroví

Lísko-oříškové suchárky


Suroviny:
300 g polohrubá mouka
100 g moučkového curu
malá kávová lžička mletého zázvoru
2 ks bílků
200 g másla
100 g lískových ořechů celé

Pracovní postup:
Zpracujeme těsto ze surovin kromě lískových oříšku,ty přidáváme na závěr celé.
Z těsta vytvoříme válečky o průměru 2 cm, které zabalíme do potravinářské folie nebo do alobalu a necháme vychladit v lednici nejlepe přes noc.
Krájíme asi 1 cm silná kolečka, klademe na plech s pečícím papírem a zvolna pečeme pri teplotě 160°C do zlatova.
Upečená kolečka můžeme obalovat v jemném krystalovém cukru s vanilkovým luskem.

Mocca cukroví

12. prosince 2014 v 21:40 | Retigovka |  vánoční cukroví

Mocca cukroví


Suroviny:
Těsto:
80 g cukru
180 g hladké mouky
140 g másla
80 g vlašských ořechů
1 kávová lžička mleté zrnkové kávy

náplň:
150 g másla
100 g moučkového cukru
1 lžička mleté kávy (spařené troškou vody)

Poleva: KÁVOVÝ LED
3 polévkovcé lžice silné kávy s logrem třeme s moučkovým cukrem do hladka
mužeme ješte zdobit čokoládovou polevou

Pracovní postup:
Ze surovin uděláme těsto a necháme krátce odpočinout v chladu, poté vyválime na tenší plát a vykrajujeme kolečka nebo oválky a pečeme při 170° C asi 8 minut. Po vychladnutí polovinu koleček potřeme kávovým ledem a necháme vychladnout. Mužeme ješte zdobit čokoládovou polevou.
Následovné plníme máslovým krémem: máslo ušleháme s moučkovým cukrem do pěny společně se spařenou kávou.


Čoko - karamelová kolečka

12. prosince 2014 v 21:01 | Retigovka |  vánoční cukroví

Čoko - karamelová kolečka


Suroviny:
těsto:
200 g másla
280 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
70 g ořechů
70 g strouhané čololády
1 kávovou lžičku kakaa
na špičku nože skořice

Náplň: (mléčný karamel)
100 g máslo
60 g cukr moučka
5 polévkových lžic cukr krystal
200 ml šlehačka 40 %

Zdobíme:
čokoládová poleva ( čokoláda a máslo)
lískový oříšek loupaný

Pracovní postup:

Spojíme suroviny na těsto a necháme odležet v lednici alespoň 2 hodiny,
vyválíme na plát a vykrajujeme požadované tvary, pečeme při teplotě 160° C asi 10 minut, vychladlé plníme karamelovým krémem.

Náplň:
Máslo ušleháme s moučkovým cukrem a přidáme mléčný karamel, 5 polévkových lžic krystalového cukru necháne na sucho zkaramelizovat, zalijeme smetanou a rozvaříme, necháme zredukovat a vychladnout.
Mléčný karamel zašleháme do másla s cukrem a plníme.



Vánoční štola

11. prosince 2014 v 20:06 | Retigovka |  Vánoční jídla

Vánoční štola


Suroviny:
370 g hladká mouka + na posypání
150 g tuku - rozpuštěné máslo + na potření po upečení
125 cukr krupice
1,5 ks prášku do pečiva
250 g tvaroh měkký
2 ks vejce
1 ks vanilkový cukr
70 g kandované ovoce
40 g rozinky

Pracovní pstup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr a tvaroh promícháme nejlépe ve šlehači do hladkého těsta zapracujeme rozinky a kandované ovoce. Vyválíme na pomoučeném povrchu asi na 3 cm přeložíme na 3x a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Upečenou štolu potřeme máslem a posypeme cukrem.



Králík na tymiánu a hořčici

6. prosince 2014 v 21:34 | Retigovka |  Králík

Králík na tymiánu a hořčici

4-5 porcí

Suroviny:

1 kg králika /zadní část stehno zadní hřbet/
250 g slanina
sůl
hořčice
tymián

Pracovní postup:
Odblaněného králíka nasolíme, přidáme hořčici, poklademe slaninou a přidáme tymian.
Pečeme při teplotě 180° C asi 2 -3 hodiny podle velikosti, maso vyndáme z pečíci nádoby výpek přecedíme
a podáváme například s bramborem.


Vánoční punč

6. prosince 2014 v 21:32 | Retigovka |  napoje alkoholické

Vánoční punč


na jednu porci


Suroviny:

200 ml horkého vína - bílého nebo červeného ( nejlépe dobré české sudové vino od vinaře)

30 ml vánočního sirupu,

Pracovní postup:


Smícháme horké víno a vánoční sirup zdobíme pomerančem koktejlovou třešní nebo perníčkem

Domácí chleba

6. prosince 2014 v 21:30 | Retigovka |  přílohy

Domácí chleba


Suroviny:
1 kg hladké mouky
3 polévkové lžíce octa
2 kávové lžičky kmínu
70 g droždí - kvasnice (nejlépe vážené)
500 g/ml vlažné vody
2 špetky soli
1 špetka cukru


Pracovní postup:
Vlažnou vodu smícháme s kvasnicemi a cukrem a necháme kynout, potom přídáme ostatní uvedené suroviny a necháme kynout asi 25 minut.


Těsto dáme na vál a řádně propracujeme a necháme nakynout převálíme do tvaru bochníku položíme na pečíci papír potřeme bílkem a vařečkou uděláme do bochníku 5 dírek.


Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 - 180 °C asi 45 minut po upečení potřeme studenou vodou nebo máslem.


Linecké cukroví s marmeládou

5. prosince 2014 v 21:12 | Retigovka |  vánoční cukroví

Linecké cukroví s marmeládou


Linecké (křehké) těsto

Suroviny:
210 g mouky hladké
140 g másla
70 g cukr moučka
1ks žloutek
citronová kůra
Náplň:
rybízová, malinová nebo jiná marmeláda dle chuti
cukr moučka
cukr vanílkový

Pracovní postup:
Suroviny vložíme do mísy a promícháme až vznikne tuhé těsto které vložíme do lednice a necháme ho asi 6 hodin odpočinout nejlépe přes noc.
Těsto vyválíme a vykrajujem požadované tvary (nejlepe na každém plechu stejné velikosti)
pečeme pri toplotě 160° C až začne mirně zlátnout vyjmeme a necháme vychladnout.
Následovně plníme např. marmeládou rybízovou a vrchní části odděleně cukrujeme moučkovým a vanilkovým cukrem a spojujeme.



Kokosky jednoduché

5. prosince 2014 v 19:28 | Retigovka |  vánoční cukroví

Kokosky


Suroviny:

4 ks bílek 120 g - 130 g
pár zrnek soli
250 g krystalového cukru
130 g kokosu strouhaného

Pracovní postup:
Bílky osolíme a částečně ušleháme, přidáme cukr a ušleháme do tuha, přimícháme kokos naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme malé hromádky (jednohubky) na pečíci papír.
Pečeme v troubě při teplotě 150 stupnů celsia 10 minut a následovně ztlumíme na teplotu 120 stupnů celsia a pečeme ješte asi 10 minut.


Vanilkové rohlíčky

5. prosince 2014 v 18:01 | Retigovka |  vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky


Suroviny:
Těsto:
210 g másla
280 g hladké mouky
140 g vlašských ořechů ( mletých)
70g cukr moučka

Na obalování:
150 g cukr moučka na obalování
1 ks vanilkový cukr


Pracovní postup:
Suroviny na těsto spojíme a necháme těsto krátce vychladit v lednici.
Vyválíme váleček a nakrájíme na dílky ze kterých RUČNĚ vyválíme válečky ze kterých tvoříme malé rohlíčky
a pečeme v troubě pří 160°C až začnou zlátnout špičky rohlíčků .
Obalujeme ještě horké ve směsi moučkového a vanilkového cukru.


Rohlíčky jsou velmi křehké nehodí se dávat do strojku jsou výborné receptura je v naší rodině více jak 100 let.