Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Listopad 2014

Perníčky

30. listopadu 2014 v 21:12 | Retigovka |  vánoční cukroví

Perníčky

Suroviny:
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
60 g másla
2 ks vejce
100 g medu
1 kávová lžička jedlé sody
perníkové koření (anýz, hřebíček, zazvor, nové koření, badyán, skořice, tymián) nebo kupte hotovou směs
Perníčky mužeme zdobit ořechy nebo cukrovou polevou

Pracovní pstup:

Suroviny vložíme do kotlíku nebo misky a spojíme, těsto necháme odpočinout do druhého dne v lednici.
Odpočinuté těsto vyválime a vykrajujeme požadované tvary můžeme zdobit ořechem, položíme na plech vyložený pečícim papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. pečeme do zlatova při teplotě 170°C.
Po vychladnutí mužeme zdobit cukrovou polevou.


Pstruh lososí s parmazánovou krustou

22. listopadu 2014 v 20:27 | Retigovka |  Ryby

Pstruh lososí s parmazánovou krustou


Suroviny:
400 g pstruh lososí bez kůže
70 g strouhanka
30 g parmazán
5 g petrželka
30 g olivový olej
15g česnek
sůl mořská hrubozrnná dle chuti
pepř dle chuti

Pracovní postup:
Vykoštěný a kůže zbavený filet lososa položíme do pečíčí nadoby vyložené pečícím popírem a nasolíme hruboznnou solí.
Připravíme si krustu: smícháme strouhankou, parmazánem, petrželkou, částí olivového oleje, nasekaného česneku na drobno, soli a pepře.
Krustu navrstvíme na filet pokapeme olejem a pečene v troubě při 180°C až krusta dostane zlatou barvu.

Tvarohové noky s malinovým coulis

22. listopadu 2014 v 19:51 | Retigovka |  Moučníky

Tvarohové noky s malinovým coulis


Suroviny:
1 ks tvaroh - 250 g
1 ks vejce
2 polévkové lžíce hrubé mouky
malá špetka soli
20 g asi 1/2 rohlíku
70 ml/g mléka

Doplňujeme:
50 g máslo
20 g moučkový cukr

Zdobíme například:
50 g malinové coulis

http://jidloschuti.blog.cz/1411/malinove-coulis

Pracovní postup:
tvaroh, vejce, 2 polévkové lžíce hrubé mouky, malou špetku soli smícháme a přidáme asi 1/2 rohlíku nakrájeného na kostky zvhčeného mlékem. spojíme tak, aby se rohlíky zcela nerozpadly.
Dvěma polévkovými lžícemi tvarujeme noky, které vkládáme do vaříci vody a vaříme asi 5 minut pozvolným varem.
Podáváme s máslem a cukrem a ovocnými omáčkami.



Tarte s hruškami a medem

22. listopadu 2014 v 19:46 | Retigovka |  Moučníky

Tarte s hruškami a medem

Suroviny:
Těsto:
210 g mouky hladké
140 g másla
70 g cukr moučka
1ks žloutek
citronová kůra
Náplň:
6 ks hrušek
3 polévkové lžíce cukr krystal
6 ks hřebíček
1 svitek skořice
5 polévkových lžíc medu
1 citron

Pracovní postup:
Těsto:
Suroviny vložíme do mísy a promícháme až vznikne tuhé těsto, které vložíme do lednice a necháme ho asi 6 hodin odpočinout nejlépe přes noc.


Náplň:
Hrušky oloupene zbavíme jadřinců a dáme krátce povařit do vody s cukrem, hřebíčkem a svitkem skořice, vyndáme necháme vychladnout a nakrajíme na plátky, ktere nedořežeme.
Těsto vyválíme a dáme do formy vyložíme hruškou, polijeme medem a pečeme v troubě při teplotě170°C do zlatova. Hotový tart necháme vychladnout, pokapeme lehce citronou štávou a postrouháme kůrou z citronu.


BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S POVIDLY

15. listopadu 2014 v 21:34 | Retigovka |  Moučníky

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S POVIDLY PRO 5 OSOB

Suroviny:
těsto:
600 g brambory vařené ve slupce vychladlé a oloupané
1 ks vejce
10 g sůl asi špetka
300 g hrubá mouka
50g škrob moučka bramborový
náplň:
300 g švestková povidla
doplňky:
150 g máslo
150 g moučkový cukr
případně mák, kakao-granko , opečená strouhanka, tvaroh dle chuti
Výrobní pstup:
Vyrobíme si těsto z zbrambor uvařených ve slupce vychladlých a oloupaných, které nastrouháme nebo nameleme přidáme vejce, sůl asi špetku, hrubou mouku a škrob moučka bramborový.
Vypracujeme hladké - nelepivé těsto konzistenci upravujeme moukou nebo bramborovým škrobem.
Z těsta vyválime tenčí plát na kterém tvořítkem vykrajujeme kolečka, plníme švestkovými povidly přeložíme a stiskem uzavřeme.
Vkládáme do vařící vody přivedeme k varu podmíchneme vařečkou stlumíme a vaříme asi 5 minut.
Podáváme s přepuštěným máslem, cukrem a dalšími doplňky dle chuti.


Kachna pečená s medovou kůrkou

15. listopadu 2014 v 20:22 | Retigovka

Kachna pečená s medovou kůrkou


Suroviny:

1 ks kachna nejlépe chlazená
3 ks jablka
3 - 4 lžíce medu
voda na podlití
sůl


Pracovní postup:

Kachnu řádně osolíme z venku i zevnitř, břišní dutinu vyložíme jablky zbavené jadřinců.
Vložíme do trouby a pečeme asi 3,5 hodiny při teplotě 180 °C pod pokličkou nebo plechem.
Měkou kachnu vytáhneme vyndáme jablka z břišní dutiny, pokapeme medem a pečeme asi půl hodiny do zlatova při teplotě 120 °C až se kachna začne pomalu rozpadat opatrně naporcujeme a sevírujeme například s kysaným zelím a variací knedlíků.




ZTRACENÉ VEJCE

5. listopadu 2014 v 17:59 | Retigovka |  bezmasé pokrmy

ZTRACENÉ VEJCE


Suroviny:
1 ks vejce
voda na vaření dle potřeby
3 polévkové lžíce octa
1 špetka soli

Pracovní postup:
Dáme vařit vodu přidáme ocet a sůl, jak voda začne vařit ponoříme naběračku a nabereme trochu vařící vody okamžitě do naberačky rozklepneme vejce, naběračku ponoříme a vaříme tak dloho až je bílek úplně sražený a žloutek uvnitř na omak pružný.
Vejce pak vyklepneme na talíř a dle potřeby rozkrojíme.


Srnčí plec na smetaně (nebo kýta)

5. listopadu 2014 v 17:55 | Retigovka |  masa

Srnčí plec na smetaně (nebo kýta)


Suroviny:
1000 g srnčí plec
50 g slaniny
200 g nakrájené kořenové zeleniny /mrkev, celer petržel/
100 g nakrájené cibule
30g cukr krystal
500 g hovězího, nebo zvěřinového vývaru
50 g másla na máslovou jíšku na zahuštění
200ml bílého nebo růžového vína
50 g hladké mouky
250 g smetany
70 g tuk - na základ
sůl
1 ks citron
vývar z koření: pepř černý celý, bobkový list, nové koření, tymián, jalovec případně rozmarýn
1 PL hořčice
Pl= polévková

Pracovní postup:
Maso osolíme, protkneme slaninou a osmahneme na zelenino-cibulovém základě - (tuk, kořenová zelenina) s přidáním cukru (necháme zkaramelizovat) nasledovně přidáme maso a opečeme, přidáme vino, vývar z koření citron bez kůry a hořčici a dusíme maso doměkka za občasného promíchávání a podlévání s rozmarýnem.
Měkké maso vyjmeme a zeleninový základ rozmixujeme a zahustime máslovou jíškou/MÁSLO HLADKÁ MOUKA/, provaříme
20 minut od doby varu.
Zjemníme smetanou a dle potřeby dochutíme.




Mouse de chocolate

5. listopadu 2014 v 17:26 | Retigovka |  Moučníky

Mouse au chocolate


Suroviny:
500 g hořké čokolady na vaření
500 g másla
12 ks žloutku
300 g cukr krystal jemný
12 ks bílků

Pracovní postup:

Hořkou čokoladu s máslem rozpustíme ve vodní lázni,
žlutky s cukrem 150 g vyšleháme do hladké pěny,
bílky vyšleháme s cukrem 150 g do tuhé pěny.
Žloutkovou pěnu zašleháme ručně do čokolady a nakonec zamícháme i bílkovou pěnu, nesmíme mít hrudky.
Plech nebo vhodnou nádobu si vyložíme potravinářskou folii a čokoladovou směs nalijeme dovnitř. Přikryjeme folii a dáme do ledničky na 24 hodin řadně vychladit.

Creme Anglaise - Vanilkový krém

5. listopadu 2014 v 16:47 | Retigovka |  Moučníky

Creme Anglaise - Vanilkový krém

cca 500ml /g

Suroviny:
4 velké žloutky
4 lžíce jemného krystalového cukru
250 ml/g mléka
170ml/ šlehačky
1/2 vanilkového lusku rozkrojeného po délce v půli nebo vanilkový cukr

Pracovní postup:
Připravíme si ledovou lázeň /voda led/. V misce našlehame žloutky s cukrem do hladka. Do kastrolku nalíjeme šlehačku s mlékem a položit na střední plamen, nožem rozřízneme, vyškrábneme semínka z vanilkového lusku a přidame je do kastrolku se smetanou a mlékem, přidame také prázdný lusk.( Používáte-li vanilkový cukr, tak ho přidame místo lusku). Přivedeme do pomalého varu, snížime teplotu. Pozvolna přidáme směs žloutků a cukru do horkého mléka se smetanou.
Vařime ¨creme anglaise¨ na středním ohni za stálého míchání vařečkou, až krém zhoustne. Vyjmeme vanilkový lusk a přelíjeme krém přes síto do ohnivzdorné mísy. Položíme mísu do vodní lázně a za občasného míchání necháme zchladnout a dbáme aby se na povrchu neutvořil škraloup. Přikryjeme potravinářskou folii a dáme do lednice. Doba použití až na 4 dny.


MALINOVÉ COULIS

5. listopadu 2014 v 16:40 | Retigovka |  zavařeniny, marmelády, sirupy

MALINOVÉ COULIS

suroviny:
300 g zmražené maliny
2 lžíce cukru krupice
100 ml/g vody

Zmražené maliny dáme do hrnce spolu s cukrem, podlijeme vodou a necháme úplně rozpustit a následně asi 10 minut provařujeme. Zredukovanou směs propasírujeme přes sítko, požadovanou konzistenci můžeme upravit dalším redukováním v hrnci a nebo naopak zředěním vodou a lehkým provařením.




DÝŃOVÉ CHUTNEY (čatní)

5. listopadu 2014 v 16:36 | Retigovka |  zavařeniny, marmelády, sirupy

DÝŇOVÉ CHUTNEY (čatní)


1500 g dýně Hokaido bez semínek na kostky (má sytě oranžovou barvu)
250 - 300 ml/g ovocného octa - jablečný, vinný…
1000 ml/g voda
1 ks čerstvého chilli (kdo má rád ostré i se semínky)
špetka soli
250 g krystalového cukru nebo medu případně třtinového cukru
1 velký svitek skořice
1 ČL bílá hořčice /semeno/ nebo polévková lžíce plnotučné hořčice
1 ČL kardamonu
2 ks bobkový list
1 ks badyán
ČL = čajová lžička

Všechny přísady kromě cukru a soli vložíme do hrnce s vodou. Uvedeme do varu, zmírníme a necháme probublávat asi 30 minut, dokud dýně nezměkne. Nebo koření suroviny označené červeně vložíme zvlášt do hrníčku a vaříme společně s vodou až nám vznikne silný vývar z koření, který nasledovně přecedime do rozdušené dýně.

Přidáme cukr, sůl a za stálého míchání mírně vaříme cca 60 minut, dokud směs nezhoustne, mužeme částečně rozmixovat. Pokud je směs příliš suchá přidáme trochu octa nebo vody.

Plníme do sterilizovaných skleniček, uzavřeme a necháme naležet nejlépe 3 týdny, můžeme však konzumovat ihned po vychladnutí.



TIRAMISU s pomerančovým likérem

3. listopadu 2014 v 20:03 | Retigovka |  Moučníky

TIRAMISU s pomerančovým likérem



Suroviny:
500 g mascarpone
5 lžic cukr krupice
5 ks vejce (menší)
1 ks vanilkový cukr
50 ml/g amareto nebo pomerančový likér například cointreau
šálek kávy - silné espreso
1 balení cukrářské piškoty
kakao na posypání


Pracocní postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem (krystal, vanilkový cukr) do pěny z bílků vyšleháme sníh.
Do žloutků přidáme Mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh.
Piškoty namáčíme do kávy smíchané s pomerančovým likérem například cointreau , nebo pokapeme přímo ve formě. Skládáme do formy - piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
Necháme min 6 h zatuhnout v lednici.


Houbová omáčka s vínem

3. listopadu 2014 v 19:58 | Retigovka

Houbová omáčka s vínem


Suroviny:
200 g hub
70 g cibule nebo šalotka
50 ml/ g bílého suchého vína
100 ml/g vody
100 ml/g šlehačky
30 g olivového oleje nebo másla
kmín špetka
pepř
sůl
citronová štáva dle chuti

Pracovní postup:
Oloupanou šalotku nebo cibuli nakrájíme na drobno /doporučuji použit malé cibulky/ osmahneme do zlatova a přidáme očištěné a nakrájené houby podusíme společně s kmínem zalijeme suchým bílým vínem, vodou a zredukujeme, houby musí být měkké část znich můžeme klidně rozmixovat a tim omáčku částečně zahustíme uplné rozvarění hub není žádoucí. Přidáme smetanu, osolíme, opepříme a podle potřeby dáváme citronovou štávu

Vařený hovězí jazyk

3. listopadu 2014 v 19:55 | Retigovka

Vařený hovězí jazyk

Suroviny:
1 ks hovězí jazyk
100 g česnek
350 g kořenová zelenina /celer, mrkev, petržel/
sůl dle potřeby
voda dle potřeby
5 ks bobkový list
10 ks celý pepř
8 ks nové koření

Pracovní postup:
Pěkný uzený jazyk vložíme do vaříci vody, přidáme sůl, celý pepř, nové koření a bobkový list a vaříme téměř do měkka. Vložíme kořenovou zeleninu a česnek vaříme do měkka, jazyk vyjmeme a ješte horký oloupeme později by to šlo docela těžko.Vývar nemusíme vyhazovat scedíme a udeláme z nej zelňačku.

Husí paštika domácí

3. listopadu 2014 v 19:53 | Retigovka |  svatomartinské hodování

Husí paštika domácí



Suroviny:

500 g husích nebo kachních jater
300 ml mléka
75 ml/g koňaku nebo brandy
75 ml/bílého portského vína
200 g másla
panenský olivový olej
sůl
pepř nejlépe bilý

Pracovní postup:

1 den Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce. min 6 hod
2 den Propláchneme a dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) asi 6 hodin dále portského také asi 6 hodin.
3. den Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji a necháme zchladnout.
Druhou polovinu dvakrát umeleme na masovém mlýnku nebo rozmixujeme kuchyňském kutru s rozměklým máslem, solí a pepřem.
Je možné i celou dávku jater rozmixovat /potom bude paštika hladká bez mozajky/.
Do fáše přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně ještě dochutíme portským či koňakem.
Formu vyložíme potravinářskou fólií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme/ zbavíme se tak bublin/.
Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °C asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.
4 den: podáváme s různými druhy pečiva - např. domácí chléb, doplňujeme saláty nebo výhonky, ořechy, sušeným ovocem, želé a čatní.