Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Říjen 2014

Konfitované husí stehno

25. října 2014 v 22:43 | Retigovka |  svatomartinské hodování

Konfitované husí stehno

5 porcí

Suroviny:

5 ks Husí stehno
800 g Husí sádlo nebo vepřové doma vyškvařené
hrubozrnná sůl
popřípadě Smějící se
5 kávových lžiček MED

Pracovní postup:
Husí stehna nasolíme necháme odležet několik hodin, sůl očistíme vložíme do pečíci nadoby, zalijeme horkým sádlem a pomalu pečeme při teplotě 90°C 10 až 12 hodin.
Mužeme nechat v sádle vychladnout a vchladné místnosti skladovat se stálou teplotou /sklep/ i několik týdnů.
Pokud budeme konzumovat ihned po dokončení tepelné úpravy, vyndáme ze sádla a mužeme ještě pokapat stehna medem a vložit na pár minut do trouby.

Pro ty co nemají tolik času na přípravu použijeme spíše šetrené pečení při teplotě 140°C asi 4 hodin a dokončíme při teplotě 160°C asi 2 hodiny.


Husí kaldoun

25. října 2014 v 17:54 | Retigovka |  svatomartinské hodování

Husí kaldoun

staročeská receptura asi na 10 porcí 0,33 l


Suroviny:
850 g Husí droby: křídla, krk, žaludky. játra, srdce
350 g kořenová zelenina /mrkev ,celer petržel/
100 g hrášek mražený
120 g máslo
80 g hladká mouka
100 g žampiony čerstvé
sůl
pepř
200 g šlehačka 33 %
petrželka listová
voda dle potřeby

Pracovní postup:
Droby vložíme do studené vody osolíme, uvedeme do varu.Váříme táhlým pozvolným varem asi 2 hodiny během vaření sbíráme pěnu která se utvoří na povrchu vývaru, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme až změkne rozvaření je nežádoucí. Přecedíme a vložíme hrášek, polévku zahustíme máslovou jíškou/ rozpustime máslo přidáme hladkou mouku a krádce osmahneme/ provařujeme alespon 20minut od doby varu co jsme přidali máslovou jíšku.
Do polévky vložíme na kostičky nakrajené droby / žaludky. játra, srdce/ a na másle podušené žampiony dochutíme solí, pepřem, a zjemníme šlehačkou. zdobíme např. petrželkou.



Dýňová polévka s chili

25. října 2014 v 16:06 | Retigovka |  polévky

Dýňová polévka s chili



Suroviny:
1200 g dýně /pokud chceme polévku jasně oranžové barvy použijete dýni hokaiido
4 lžice olivého oleje
4 ks stroužky česneku
sůl dle chuti
200 g zakysané smetany
1 ks malu chili papričku
15 g dýňové semínko /mužeme použít i semínka z dýně, kterou jsme použili na polévku nutno ji ale přesušit v troubě
vodu dle potřeby


Pracovní postup:

Dýni rozpulíme vydlabeme semena polévkovou lžíci, nakrájíme na dílky, položíme na pečíci papír pokapeme olejem a přidáme stroučky česneku, který rozkrojíme na poloviny a pečeme v troubě při teplotě 160 ° C až dužina změkne.
Slupka z dýně jde poměrmě lehce sloupnout v některých místech si musíme pomoct nožem, česnek vyhodíme
a dýni rozmixujeme s polečně s chili papričkou zbavenou semínek, případně konzistenci lehce poředíme vodou, osolíme a přidáme zakysanou smetanu.
POKUD NEMÁME RÁDI PIKANTNÍ CHUŤ CHILI PAPRIČKU VYNECHÁME!!!
Při padávání mužeme ozdobit ještě zakysanou smetanou a opečenymi dýnovýni semínky.



Jablečné pyré - přílohové

25. října 2014 v 16:00 | Retigovka |  svatomartinské hodování

Jablečné pyré - přílohové

asi 5 porcí

Suroviny:

3 ks jablka /vyzrálé odrůdy nejlépe české produkce/
20g másla
10 g cukru
100 ml/g bílého aromatického vína / muškát moravský/ použila jsem růžové a ovlivnilo to barvuPřekvapený
1/2 citronu
2 ks hřebíček

Pracovní postup:
Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců nakrájíme na kostky, krátce opečeme na másle s přidáním cukru a zalijeme vínem a štávou z citronu. Přidáme hřebíček a podusíme na středním plameni do měka, vyndáme hřebíček a rozmixujeme.


Pečenáč z bramborového těsta

25. října 2014 v 15:56 | Retigovka |  svatomartinské hodování

Pečenáč z bramborového těsta


Suroviny:
600 g brambory vařené ve slupce vychladlé a oloupané
1 ks vejce
10 g sůl asi špetka
350 g hrubá mouka
50 g škrob bramborový moučka
100 g sádlo
Pracovní postup:
Vyrobíme si těsto z brambor uvařených ve slupce vychladlých a oloupaných, které nastrouháme nebo nameleme, přidáme vejce, sůl asi špetku, hrubou mouku a bramborový škrob moučka.
Vypracujeme hladké - nelepivé těsto konzistenci upravujeme moukou nebo bramborovým škrobem,
vyválime šišku.
Vkládáme do vařící vody přivedeme k varu, podmíchneme vařečkou ztlumíme a vaříme asi 10 minut pozvolným varem.
Vychladlé knedlíky nakrájíme na kolečka a opékáme na sádle do zlatova.




Kysané pivní zeli

25. října 2014 v 15:53 | Retigovka |  svatomartinské hodování

Kysané pivní zeli


5 porcí
Suroviny:

600 g Kysané zelí
50 g tuk /sádlo/
150 g cibule
1 ks bobkový list
dle chuti sůl
dle chuti cukr
400 g jablka
150 ml/g pivo
30 g rozinky
voda dle potřeby

Pracovní postup:
Kysané zelí dle potřeby překrájíme zalijeme vodou, přidáme sůl, cukr, rozinky, bobkobý list a dusíme do poloměka. Přidáme na kostky nakrájená jablka a dusíme do měkka přidáme dozlatova usmaženou na kostičky nakrájenou cibulku a pivo na závěr dochutíme.



Cheesecake

21. října 2014 v 20:47 | Retigovka |  Moučníky

Cheesecake

klasický recept výborný a jednoduchý

Suroviny:
1 těsto:
200 g mouka hladká
80g máslo
80 g cukr moučka
1 ks vejce
1 KL prášku do pečiva - kávová lžice
1 ks vanilkový cukr

2 těsto:
750 g tvaroh
250 g cukr krystal
3 pol. lžíce oleje
1 špetka soli
4 ks vejce
2 vanilkový cukr
400 ml/g sladké šlehačky min 30%
400 ml/g zakysané smetany min 10%
2 ks vanilkový puding

Pracovní postup:

Těsto č.1 nadávkujem do misy a zamícháme v tuhé těsto, vyválíme a vložíme do dortové formy- prakricky jim formu vyložíme. Těsto č. 2 suroviny vložíme do mísy kromě pudingu vyšleháme ve šlehači přidáme na závěr puding. a směs vlijeme do dortové formy, vložené těstem č. 1
PEČEME 1 HODINU PŘI TEPLOTĚ 175°C
DALŠÍ HODINU PEČEME PŘI TEPLOTĚ 145°C
po upečení necháme vychladnou v troubě.


Tvarohová žemlovka

21. října 2014 v 20:44 | Retigovka |  Moučníky

Tvarohová žemlovka

asi 5 porcí



Suroviny:
žemle - rohlík 8 ks
5 ks vejce
500 g/ml mléko
50g máslo
špetka soli

Tvarohová nápln:
2 ks tvaroh
2ks žloutek
100 g krystal cukr
25 g vanilkový cukr

Vanilkový cukr si mužete vyrobit domáci jako já - z krystalového cukru a vanilkového lusku který podélně rozkrojíte vyškrábnete vnitřní dužinu a smicháte s jemným krystalovým cukrem, přidáte zbytek vanilkového lusku a skladujete v uzavřené doze např skleněné v temnu.

Pracovní postup:

Tvarohová nápň:
2 ks tvaroh, 2ks žloutek, 100 g krystal cukr, 25 g vanilkový cukr
Suroviny v misce smícháte


Pracovní postup:
Tvarohová nápň:
2 ks tvaroh, 2ks žloutek, 100 g krystal cukr, 25 g vanilkový cukr
Suroviny v misce smícháte.

Vaječný přeliv: vejce rozšleháme v mlékem a osolíme

Žemle si nakrájíme na kolečka či plátky a námáčíte ve vaječném přelivu, vkládáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací nádoby. Vrstvíme - žemle namočené ve vaječném přelivu, tarohovou náplň a opět žemle namočené ve vaječném přelivu. Pokud zbyl přeliv vlijeme ho nahoru a vložime do rozehřáté trouby na 170 stupnů celsia a pečeme do zlatova a až úplně zmizí tekutina uprostřed. Hotovou žemlovku vyndáme z trouby a poklademe plátky másla.
Při podávání pocukrujeme a můžene podávat s kompotem nebo s ovocným salátem




HRÁŠKOVÝ KRÉM

7. října 2014 v 20:33 | Retigovka |  polévky

HRÁŠKOVÝ KRÉM

asi na 5 porci


Suroviny:
500 g hrášek čerstvý nebo mražený
700 g zeleninový vývar nebo voda na vaření hrášku
50 g máslo
150 g šlehačka 33% nebo 40%

na doplnění:

krutony - ze 2 ks rohlíků
5 lžiček zakysaná smetana

Pracovní postup:
Hrášek zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, osolíme a krátce povaříme asi 5 minut od doby varu.
Rozmixujeme přidáme šlehačku, máslo a už nevaříme mužeme přidat na dochucení pepř, ale nejlépe bilý.
Konzistenci upravujeme zeleninovým vývarem.

Krutony:
rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě do zlatova při teplotě 160 stupnů celsia.

Polévku na talíři zdobíme zakysanou smetanou




Millefeuilles

7. října 2014 v 20:29 | Retigovka |  Moučníky

Millefeuilles


Suroviny:
1 ks listové těsto 280 g
náplň:
500 ml mléka
100 g cukru
1 ks pudikový prášek příchuť vanilka
2 ks žloutek
1ks vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
poleva:
štáva z 1/2 citronu
2 pol. lžíce moučkový cukr
2 pol. lžíce čokoládové polevy

Pracovní postup:
Vyválený plát listového těsta rozdělíme na 3 díly, dle obrázkového návodu a pečeme v troubě při teplotě 180 stupnů celsia do zlatova a necháme vychladnout.

300 ml mléka uvedeme do varu, zbytek mléka rožšleháme v misce s cukrem, pudinkem a žkoutky a přidáme
do vřelého mléka a mícháme do nezhustnutí asi 3 minuty, potom přelijeme do jiné nádoby a necháme vyhladnout.
Vychladlou směs rozšleháme s hnědým rumem nebo s tuzemákem.
Dále plníme dle obrázkového návodu. nahoru připravíme polevu z cukru a citronu a zdobíme čokoládou.
odkaz na zdobení.
https://www.facebook.com/video.php?v=1534995426712067&set=vb.1482788285266115&type=2&theater


Pečená kachna plněná jabky

4. října 2014 v 20:48 | Retigovka |  masa

Pečená kachna plněná jabky


Suroviny:
1 ks chlazená kachna
5 g kminu
15 sůl
4 ks jablka
voda na podlévání

Pracovní postup:
Kachnu omyjeme a očistíme, řádně vysolíme z venku i ze vnitř pokmínujeme.
Do břišní dutiny vkládáme jadřinců zbavená půlena jablka.
Pečeme pri teplotě 160 stupnů celsia asi 2,5 -3 hodiny nejlépe přikryté pokličkou nebo druhym plechem, během pečení přeléváme výpekem.
Měkou kachnu odkryjeme a krátce opečeme při teplotě 180 stupnů celsia.
Rozporcujeme na čtvrtky, pečená jablka z kachny mužeme dávat jako přílohu společně se zelím.



HOUSKOVÝ KNEDLÍK KYNUTÝ

4. října 2014 v 20:19 | Retigovka |  přílohy

HOUSKOVÝ KNEDLÍK KYNUTÝ



Suroviny:
1kg hrubá mouka
15 g sůl ....... špetka
30g kvasnice
600 g mléko .... 600ml
1 ks vejce
2ks rohlík

Pracovní postup:
Hrubou mouku nasypeme do kotlíku nebo mísy smícháme se solí, přidáme vejce, kvasnice, vlažné mléko a vymícháme v hládké těsto ne moc tuhé konzistenci upravujeme mlékem nebo moukou. Na závěr přidáme na kostičky nakrájenou housku - rohlík lehce vmícháme do těsta. Necháme nakynout vytvarujeme na 2 bochánky, necháme znova lehce nakynout a tvatujeme do tvaru knedlíku - šišky vkládáme do vaříci vody a táhlým varem vaříme 20 minut. Pozor po 10 minutách obracíme. hotové knedlíky vytáhneme a propícháme vidličkou, aby vyšla přebytečná pára a knedlíky zůstaly uvnitř porovité a nesrazily se.


Spaghetti aglio, olio peperoncini

4. října 2014 v 20:15 | Retigovka |  Italská kuchně

Spaghetti aglio, olio peperoncini




Suroviny: asi na 2 porce
250 g špagety
sůl do vody na vaření špaget
6 polévkových lžic olivového oleje
3 ks velké stroučky česneku
1 ks chilli paprička
1 polévková lžíce petrželová nať
2 polévkové lžíce parmazán
voda na vaření šleget dle potřeby


Pracovní pstup:
Špagety uvaříme dle návodu na balení v osolené vodě.
Na olivovém oleji opečeme nakrajenou pecek zbavenou chilli papričku a do zlatova osmahneme. Plátky česneku pozor nesmí zhnědnout, vložíme uvařené těstoviny a přidáme nasekanou petrželku a parmazán zamícháme.



Zapečené musli

4. října 2014 v 20:13 | Retigovka |  zavařeniny, marmelády, sirupy

Zapečené musli


Suroviny:
500 g ovesných vloček
100 g ořech lískový
100 g mandle
400 g salko mléko
2 lžíce medu
50 g másla neni nutné
sušené ovoce rozinky, merunky jahody, maliny , ananas, kokos ( volime co máme rádi)

Pracovní postup:
Ovesné vločky osmahnem na sucho nebo na másle a necháme vychladnout. Přidáme ořechy, salko a med.
Vložíme na plech a zapékáme při 160 stupnich celsia asi 40 minut za občasného promichání. Necháme vychladnout a přidáme sušené ovoce co máme rádi např: rozinky, merunky jahody, maliny , ananas, kokos

Skladujeme v uzavřené nádobě aby nam směs musli nezvlhla a zůstala křupavá


Jablkový štrůdl z listového těsta (jednoduchý)

4. října 2014 v 20:10 | Retigovka |  Moučníky

Jablkový štrůdl z listového těsta (jednoduchý)


Suroviny:
1 ks listové těsto cca 500 g (použite např. rozvalené)
5 ks střední jablko
3 polévkové lžíce krystal cukr
1 kávová lžice mleté skořice

pokud máte nerozválené těsto je třeba hladká mouka na podsypání



Pracovní postup:
Lístové těsto si rozválíte, střed posypete směsí strouhaných loupaných cukrem a skořicí dochucených jablek.
Podle obrázkového návodu nakrájíme rádlem a zpětně přeložíme.
Pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě do zlatova při 170 stupních celsia



Tvarohová štola

4. října 2014 v 20:07 | Retigovka |  Moučníky

Tvarohová štola

Suroviny:
370 g hladká mouka + na posypání
150 g tuku - rozpuštěné máslo + na potření po upečení
125 cukr krupice
1,5 prášku do pečiva
250 g tvaroh měkký
2ks vejce
1 ks vanilkový cukr
Kandované ovoce a rozinky (jen pro ty co mají kandované ovoce a rozinky rádi podaří se i bez toho )

Pracovní pstup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce ,vanilkový cukr a tvaroh promícháme nejlépe ve šlehači do hladkého těsta zapracujeme rozinky a kandované ovoce. Vyválíme na pomoučném povrchu asi na 3 cm přelozíme na 3x a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupńů celsia asi 30 minut.
Upečenou štolu potřeme máslem a posypeme cukrem.