Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Hodové koláčky

13. září 2014 v 15:46 | Retigovka |  Moučníky

Hodové koláčky- svatební



Suroviny:

Těsto 1 kynuté :

250 g mléka
40 g kvasnice
2 ks žloutek
30 g krystalového cukru
280 g hladké mouky
2 polévkové lžíce oleje
sůl špetka

Těsto 2 - tukové :

140 g mouky hladké
250 g másla

Náplń: tvarohová
250 g tvaroh
40 g krystal cukr nebo dle chuti připadně vanilkový cukr
1 ks žloudek
rozinky - mohou se přidávat i samostatně do každého koláčku 1 ks

Zdobení - oříšková nebo klasiská drobenka
ořišková drobenka
2 lžíce másla
2 lžíce sádla
2 lžíce moučkový cukr
2 lžíce hladká mouka
20 g oříšky (mandle, lískové nebo vlašské ořechy) - nasekáme nebo pomeleme
+ švestková povidla

Mazaní :
1 vejce

Pracovní postup:

Připravíme si tukové těsto smícháme suroviny a necháme vychladnout v lednici.
Připravíme si kynuté těsto mouku smícháme se solí, přídáme kvasnice, olej, vlažné mléko a žloutky vymícháne s krystalovým cukrem.

Těsta spojíme - vyvalíme poležíme na sebe a přeložíme tak, aby se těsta prokládala (vrstva kynuté, vrstva tuková)
opakovaně vyválíme na plát a znovu překládáme podle naznačeného způsobu na obrázku minimálně 2x já doporučuji 3x mezi jednolivými vyváleními necháme těsto lehce nakynout.

Těsto vyválime na plát rádlem nebo nožem nakrájíme na dilky plníme např. tvarohovou náplní do které mužeme přidat rozinku a zabalíme. Zabalenou částí dáme dolů, nahoře uděláme důlek který plníme povidly nebo marmeládou, potřeme rozšlehaným vejcem a lehce přimáčkneme malou špetkou drobenky.
Oříškovou drobenku připravíme z uvedených surovin promačkáním nebo promícháním v robotu.
Pečeme při teplotě 170 stupnů celsia do zlatova.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama