Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Září 2014

Hodové koláčky

13. září 2014 v 15:46 | Retigovka |  Moučníky

Hodové koláčky- svatební



Suroviny:

Těsto 1 kynuté :

250 g mléka
40 g kvasnice
2 ks žloutek
30 g krystalového cukru
280 g hladké mouky
2 polévkové lžíce oleje
sůl špetka

Těsto 2 - tukové :

140 g mouky hladké
250 g másla

Náplń: tvarohová
250 g tvaroh
40 g krystal cukr nebo dle chuti připadně vanilkový cukr
1 ks žloudek
rozinky - mohou se přidávat i samostatně do každého koláčku 1 ks

Zdobení - oříšková nebo klasiská drobenka
ořišková drobenka
2 lžíce másla
2 lžíce sádla
2 lžíce moučkový cukr
2 lžíce hladká mouka
20 g oříšky (mandle, lískové nebo vlašské ořechy) - nasekáme nebo pomeleme
+ švestková povidla

Mazaní :
1 vejce

Pracovní postup:

Připravíme si tukové těsto smícháme suroviny a necháme vychladnout v lednici.
Připravíme si kynuté těsto mouku smícháme se solí, přídáme kvasnice, olej, vlažné mléko a žloutky vymícháne s krystalovým cukrem.

Těsta spojíme - vyvalíme poležíme na sebe a přeložíme tak, aby se těsta prokládala (vrstva kynuté, vrstva tuková)
opakovaně vyválíme na plát a znovu překládáme podle naznačeného způsobu na obrázku minimálně 2x já doporučuji 3x mezi jednolivými vyváleními necháme těsto lehce nakynout.

Těsto vyválime na plát rádlem nebo nožem nakrájíme na dilky plníme např. tvarohovou náplní do které mužeme přidat rozinku a zabalíme. Zabalenou částí dáme dolů, nahoře uděláme důlek který plníme povidly nebo marmeládou, potřeme rozšlehaným vejcem a lehce přimáčkneme malou špetkou drobenky.
Oříškovou drobenku připravíme z uvedených surovin promačkáním nebo promícháním v robotu.
Pečeme při teplotě 170 stupnů celsia do zlatova.





Bramborové knedlíky - přílohové

13. září 2014 v 15:01 | Retigovka |  přílohy

Bramborové knedlíky - přílohové

Suroviny:
těsto:
600 g brambory vařené ve slupce vychladlé a oloupané
1 ks vejce
10 g sůl asi špetka
350 g hrubá mouka
50g škrob bramborový moučka




Výrobní pstup:
Vyrobíme si těsto z brambor uvařených ve slupce vychladlých a oloupaných, které nastrouháme nebo nameleme, přidáme vejce, sůl asi špetku, hrubou mouka a škrob bramborový moučka.
Vypracujeme hladké - nelepivé těsto konzistenci upravujeme moukou nebo bramborovým škrobem.
vyválime šišku kterou krájíme na dilky a nasledovně tvarujeme knedlíky.
Vkládáme do vařící vody přivedeme k varu, podmíchneme vařečkou ztlumíme a vaříme asi 5 - 7 minut pozvolným varem


GNOCCHI SE ŠALVĚJOVÝM MÁSLEM A sýrem GRAN MORAVIA

13. září 2014 v 14:52 | Retigovka |  Italská kuchně

GNOCCHI SE ŠALVĚJOVÝM MÁSLEM A sýrem GRAN MORAVIA

Suroviny:
těsto:
600 g brambory vařené ve slupce vychladlé a oloupané
1 ks vejce
10 g sůl asi špetka
170 g hladká mouka
doplňky:
150 g máslo
pár snítek šalvěje
100 g sýr gran moravia nebo parmazán


Výrobní postup:
vyrobíme si těsto z brambor uvařených ve slupce vychladlých a oloupaných, které nastrouháme nebo nameleme, přidáme vejce, sůl asi špetku, hladkou mouka, vypracujeme hladké - nelepivé těsto konzistenci upravujeme moukou, kterou pozvolna přidáváme, vyválime válečky, které krájíme na dílky, ze kterých pomocí vidličky s dlohymi zuby tvarujeme ryhované nočky.



Vkládáme do vařící vody přivedeme k varu podmíchneme vařečkou, ztlumíme a vaříme asi asi 2 minuty
Podáváme s přepuštěným šalvějovým máslem a sýrem gran moravia .

šalvějové máslo:

do kovového šálku vložíme máslo přidáme pár lísků šalvěje a společně rozpustíme a necháme lehce probublat

Křehký koláč s jablky

13. září 2014 v 14:42 | Retigovka |  Moučníky

Křehký koláč s jablky

Suroviny:
Křehké těsto:
420 g mouka hladká + na podsypání
280 g másla
140 g cukr moučka
2ks žloutek
citronová kůra (řádně omyjeme)


náplň do koláče:
na vaření pudingu:
1 ks pudigový prášek
500 g mléka to je půl litru
2 ks polévková lžíce cukr moučka

jablková směs:

4 ks jablka střední
1 lžíce cukr krystal
1 lžíce bramborový škrob
skočice dle chuti

1 ks vejce na potření kolače před pečením

Pracovní postup:
Těsto: suroviny zpracujeme ve vláčné těsto a necháme odpočinout alespoň půl hodiny v lednici nejlépe 2 hodiny
rozdělíme na díly 2/3 a 1/3.

2/3 vyválíme tak aby kopírovalo dno formy a položíme na dno zvolené nádoby, tak aby okraje vyčnívaly nad okraj.
Vlijeme uvařený částečně vychladlý puding, poklademe směsí olopaných nahrubo nakrájených jablek smíchaných se skořici, krystalovým cukrem a lžící bramborového škrobu.


1/3 vyválíme a rádlem rozkrájíme na plátky kterýmí následovně zdobíme vrchní část koláče.Pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě 170 stupnů celsia do zlatova.

Bramborové šišky s mákem

13. září 2014 v 14:37 | Retigovka |  Moučníky

Bramborové šišky s mákem



Suroviny:
těsto:
600 g brambory vařené ve slupce vychladlé a oloupané
1 ks vejce
10 g sůl asi špetka
300 g hrubá mouka
50g škrob bramborový moučka
doplňky:
150 g máslo
150 g moučkový cukr
70 g mák mletý

Výrobní postup:
vyrobíme si těsto z brambor uvařených ve slupce vychladlých a oloupaných, které nastrouháme nebo nameleme, přidáme vejce, sůl asi špetku, hrubou mouku a škrob bramborový moučka
Vypracujeme hladké - nelepivé těsto konzistenci upravujeme moukou nebo bramborovým škrobem.
vyválime šišky.
Vkládáme do vařící vody, přivedeme k varu podmíchneme vařečkou stlumíme a vaříme asi asi 3 minuty
Podáváme s přepuštěným máslem cukrem a mákem.



KUŘECÍ VÝVAR

13. září 2014 v 14:30 | Retigovka |  polévky

KUŘECÍ VÝVAR s nudlemi nebo strouhánkem




Suroviny:

450 g Kuřecí maso - křídla - skelety
2-3 l voda
60 g mrkev
30 g celer
30 g petržel
sůl
libeček (naťová zelenina chutí a vůní připomínajíci polévkové koření)
60 g cibule
2 ks bobkový list
5 ks celý pepř
4 ks nové koření
případně rajče

Postup:

Kuřecí křidla vložíme do studené vody osolíme uvedeme do varu stáhneme a vaříme táhlým varem (asi 96 stupňů celsia)
sbíráme pěnu, která se vytvoří, kterou vyhazujeme způsobuje nežádoucí zakalení polévky.


Přidáme bobkový list celý pepř, nové koření a vaříme asi 1hodinu, přidáme mrkev, celer, petržel, libeček případně rajče a vaříme asi půl hodiny.



Vývar přecedíme a mužeme přidat nudle, strouhánek, krátce povaříme dochutíme solí a přidat můžeme drobně nasekanou pažitku nebo petrželku, případně nakrájíme na drobno mrkev.


ŠVŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA

7. září 2014 v 21:33 | Retigovka |  Moučníky

ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA asi pro 5 osob


Suroviny:
těsto:
600 g brambory vařené ve slupce vychladlé a oloupané
1 ks vejce
10 g sůl asi špetka
300 g hrubá mouka
50g škrob moučka bramborový
náplň:
600 g švestka s peckou - nejlépe vyzrálé
doplňky:
150 g máslo
150 g moučkový cukr
případně mák, kakao-granko , opečená strouhanka, tvaroh dle chuti


Výrobní pstup:
vyrobíme si těsto zbrambor uvařených ve slupce vychladlých a oloupaných, které nastrouháme, nebo nameleme přidáme vejce, sůl asi špetku, hrubou mouka a škrob bramborový.
Vypracujeme hladké - nelepivé těsto konzistenci upravujeme moukou nebo bramborovým škrobem.
vyválime šišku za které krájíme dilky plníme švestkou, zabalíme(dbáme aby těsta kolem švestky nebylo příliš mnoho).
Vkládáme do vařící vody, přivedeme k varu podmíchneme vařečkou,stlumíme a vaříme asi asi 5 minut
Podáváme s přepuštěným máslem cukrem a dalšími doplňky dle chuti.