Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Srpen 2014

Koláč s lesním ovocem a oříškovou drobenkou

3. srpna 2014 v 20:48 | Retigovka |  Moučníky

Koláč s lesním ovocem a oříškovou drobenkou



Suroviny:
těsto:
2 ks vejce
2 lžíce krystal cukr ( polévková)
2 lžíce mouka hladká ( polévková)
50 g olej

ořišková drobenka
2 lžíce másla
2 lžíce sádla
2 lžíce moučkový cukr
2 lžíce hladká mouka
20 g oříšky ( mandle, lískové nebo vlašské ořechy) - nasekáme nebo pomeleme

ovoce:
60 g Červený rybíz
60g Boruvky
60g Maliny




Postup:
vejce - žloutek odělíme od bílků - do bílků přidáme 2 lžíce krystalového cukru ušleháme do pěny přidáme žloutky zašleháme, přilejeme olej zašleháme a pozvolna přimícháme 2 polévkové lžíce hladké mouky. Vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Oříškovou drobenku připravíme z uvedených surovin promačkáním nebo promícháním.
Poklademe ovocem a posypeme oříškovou drobenkou.
Pečeme při teplotě 180 stupnů.




Levandulová limonáda

3. srpna 2014 v 20:44 | Retigovka |  nápoje nealkoholické

Levandulová limonáda ( domácí )




Suroviny:

10 snítek levandule nebo 10g sušené nejlépe domáci BIO
100 g KVĚTOVÉHO MEDU nejlepe přímo od včelaře nebo 100 g třtinového cukru
250 g ( 250 ml) voda vaříci
1 ks citronu
Soda nebo minerálka
led
případně snítky Levandule na dekoraci sklenice

Výrobní postup:
10 snítek levandule nebo 10 g sušené nejlépe domáci BIO zalijeme 250 g ( 250 ml) vaříci vody nechame luhovat běhe luhování osladíme medem nebo cukrem v případě medu doporučuji přidávat, až při teplotě nálevu kolem 40 stupnů celsia med si pak zachovává cenne látky které obsahuje.
Asi po 30 minutách scedíme přes jemné sítko přidáme tenké plátky citronu, led sodu nebo minerální vodu a promícháme.


Frappé

3. srpna 2014 v 20:42 | Retigovka |  nápoje nealkoholické

Frappé - jednoduché a levné


Suroviny: 1 porce

2x ROZPUSTNÁ KÁVA kávová lžička
1X CUKR MOUČKA kávová lžička
5 Cl MLÉKO
10 Cl VODY
10 KOSTEK LEDU ( minimálně množství ledu a delka mixování nebo míchání značně ovlivnuje kvalitu nápoje)




Pracovní postup:

Suroviny vložíme do šejkru a řádně protřepeme, nebo ješte lépe do mixeru a mixujeme do husté pěny.
Podáváme nejlépe s brčkem. POZOR při malém množství ledu nebo špatném promíchání nevzniká hustá a hladká pěna.

Tip:
mužeme si vylepšit šlehačkou, zmrzlinou, sirupem nebo topingem.