Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Červenec 2014

Nakládané okurky pikantní

23. července 2014 v 10:57 | Retigovka |  zavařeniny, marmelády, sirupy

Nakládané okurky pikantní

Nálev na okurky asi na 7 sklenic 0,7 l ....... a 2,6 kg-okurek záleží na velikosti

Suroviny:

0,5 l octu
1,5 l vody
80 g cukru... cca 13 kostek
15 ks sacharin - umělé sladidlo
7ks bobkový list
20 ks nové koření
20 ks pepře černý celý
20 ks hřebíček
40 g hořčičné semínko... cca 2 polévkové lžíce
4 ks jalovec
50 g soli cca 2 polévkové lžíce
VAŘÍME SPOLEČNĚ 5 MINUT


Do sklenice skládáme okurky a přidáváme

cibuli, kopr, mrkev, feferonku nebo křen

Vaříme v zavařovacím hrnci 20 minut při teplotě 75- 80 stupnů celsia a můžeme vytáhnout teplé a zavařovat další várku.
nebo
5 minut na 75 stupnů celsia a necháme vychladnout v zavařovacím hrnci.


Sirup z květu černého bezu

2. července 2014 v 20:51 | retigovka |  zavařeniny, marmelády, sirupy
Sirup z květu černého bezu - BEZINKOVÝ SIRUP


Suroviny
35- 40 ks květů černého bezu (střední velikost)
80 g kyselina citronová
3 ks citronu (střední velikost)
2 kg cukr krystal nebo krupice
2 l vody


Výrobní postup:

Převaříme vodu přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladnout.
Květy omyjeme lechce vodou vložíme do sklenice společně s omytým a na kolečka nakrájeným citronem.
Zalijeme vodou s kyselinou citronovou, přikryjeme např. utěrkou a necháme asi 24 hodin luhovat.



Po 24 hodinách přecedíme přes cedník a plátno nebo gázu, do hrnce přídáme cukr a přivedeme k varu za občasného míchání. POZOR DÁLE NEVAŘÍME.


Vléváme do sterilizovaných lahví nebo sklenic( sterilizovaných- vyléváme vařící vodou)
Uzavřeme víčkem a necháme chladnout dnem vzhuru.
Skladujeme na chladném tmavším místě.


Bruschette

2. července 2014 v 20:46 | Retigovka |  Italská kuchně

Bruschette ( rajčátkem a mozzarellou)

Rychlá a lehká večeře nebo něco malého ke skleničce vína


Suroviny:
10 ks cherry rajčátek
12 ks plátků bagety
2 ks česneku stroučky
125 g mozzarella
olivový olej na potření
sůl
pepř
bazalka


Postup:
Bagetu nakrájíme na plátky opečeme v troubě na plechu a pečícím papíře nebo na grilu, následovně pomažeme směsí olivového oleje a česneku.
Cherry rajčata, mozzarellu nakrájíme na drobné kostičky nasekáme bazalku, osolíme, opepříme a přidáme olivový olej s česnekem který nám zůstal od potírání bagetek zamícháme a klademe na bagetky.


Pesto - domácí

1. července 2014 v 11:57 | Retigovka |  Italská kuchně

Pesto - domácí



Suroviny:

Bazalka
sůl
česnek
oříšky ( vlašské, piniové nebo sezamové semínko )
sýr ( Grand Morávia, parmezán, pecorino)
olivový olej

Postup:

Do hmoždíře dáme bazalku, sůl, česnek a třeme přidáme oříšky jemně nastrouhaný sýr a drtíme nakonec přidáváme olivový olej, nebo dáme suroviny do mixeru a rozmixujem. Oříšky a sýr ( druh) dáváme podle chuti nebo dostupnosti surovin.
Vhodné do polévek, salátu, těstovin na opečenou housku atd.
POZOR PESTO NENÍ VHODNÉ OHŘÍVAT PŘI VYSOKÉ TRPLOTĚ HOŘKNE do teplych jidel přidáváme po uvaření.