Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Červen 2014

FOCACCIO

30. června 2014 v 21:36 | Retigovka |  Italská kuchně

FOCACCIO


Suroviny:
390 g hladké mouky 00 exta
300 g voda ( vlažná )
2 lžičky soli ( kávové malé)
40 g kvasnice ( používám raději rozvažované )
1 pol lžíce olivového oleje + na pomazání plechu a mísy na kynutí

Suroviny které mužeme dávat nahoru:
olivy
rozmarýn
sůl (hrubozrnnou mořskou)
smes italských bylinek

Postup :

Hladkou mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, promícháme a uděláme důlek, vložíme rozdrobené kvasnice, zalijeme vlažnou vodou, přidáme olej a vymícháme. Hotové těsto necháme kynout na teplém místě ve větší míse vymazané olejem alespoň hodinu, při kynutí přikryjeme potravinářskou folii.
Těsto roztlačíme na vymazaný plech a zdobíme podle chuti např olivami, rozmarýnem, sůlí (hrubozrnnou mořskou)
směs italských bylinek.........



Pečeme při teplotě 200 stupňů celsia asi 30 minut.


Malinový sirup

29. června 2014 v 13:47 | Retigovka |  zavařeniny, marmelády, sirupy
Malinový sirup - bez chemie ( vydrží i 2 roky pokud ho nevypijete)


Suroviny:
1 kg malin - dobře zralých
0,5 l vody
0, 25 l octa 8 %
1 kg cukru krystal ....... na 1 kg čisté štávy


Postup:
1 kg dobře zralých malin rozmačkáme přidáme 0,5 l vody a 0, 25 l octa 8 % a směs necháme odstát 24 hodin, na druhý den ji přelisujeme přes plátno Na 1 kg čisté štávy dáváme 1 kg cukru a vaříme za stáleho míchání a sbírání pěny až je sirup čiry.
Hotový sirup vléváme do lahví.


Malinový dort

29. června 2014 v 13:40 | Retigovka |  Moučníky
Malinový dort (jednoduchý)

Suroviny:
4 ks vejce
4 lžíce krystal cukr (polévková)
4 lžíce hladká mouka (polévková)

4 lžíce marmelády (polévková)
1ks šlehačka ke šlehání ( nejlépe 40%)
2ks zakasaná smetana ( min 15 %)
0,5 kg maliny (možno i více)
1 bal. želatina ( používám extra silné cukrářské ) připadně cukr na oslazení želatiny není nutný
voda dle potřeby na přípravu želatiny dle návodu na sáčku

Postup:
vejce - žloutek oddělíme bílku - do bílků přidáme 4 lžíce krystalového cukru ušleháme do pěny přidáme žloutky zašleháme a pozvolna přimícháme 4 lžíce hladké mouky. vložíme do formy a pečeme při teplotě 180 stupnů Celsia


vychladlý dort potřeme marmeládou přidáme směs ušlehané slehačky a zakysané smetany poklademe malinami a zalijeme častečně vychladlou želatinou. nechám v lednici alespon 6 hodin idealně přes noc a následovně dort krájíme případně zdobíme ovocem, mátou, meduňkou