Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Květen 2014

Jahodové knedlíky kynuté s tvarohem

30. května 2014 v 20:46 | Retigovka |  Moučníky
Jahodové knedlíky kynuté s tvarohem



Suroviny: asi na 5 porcí- 6 knedlíku na porci

700 g mouka hrubá
350 g mléko
30 g cukr krupice
40 g kvasnice - droždí
1 ks vejce
6 g sůl (asi jedna špetka)
30 ks jahody
voda na vaření knedlíku - dle ptřeby
10 g cukr moučka na posypání
150 tvaroh
180 g másla


Výrobní postup:

Z poloviny vlažného mléka, cukru, a kvasnic připravíme kvásek a necháme nejlépe na teplém místě nakynout.


Do mísy dáme hrubou mouku, sůl, promícháme přidáme vejce a kvásek a zbytek mléka, řádně promícháme dbáme aby těsto mělo vláčnou spíše řidši konzistenci(tuhé těsto způsobuje hutné knedlíky které jsou po uvaření tvrdší ).Necháme na teplém míste vykynout a opakovaně alespon ještě jednou řádně promícháme a opět necháme nakynout.



Vyválíme na silnější plát asi 1 - 1,5 cm a vykrajujem tvořítkem nebo i hrnkem kolečka


poklademe jahodami a řádně zabalíme a necháme nakynout.


Vkládáme do váříci vody necháme zavřít a vaříme pozvolna 10 minut, 5 minut na jedné straně a 5 minut na druhé.

po uvaření vyndáme a propícháme kuchařskou vidličkou ( aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily)


Knedlíky podáváme s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem a tvarohem.


Tvarohový dort s jahodami - nepečený

29. května 2014 v 20:18 | Retigovka |  Moučníky
Tvarohový dort s jahodami - nepečený


Suroviny:

500 g tvaroh
200 g máslo
400 g mléka ... 4 dcl... 40 cl..
1 ks želatina (na 1/2 litru tekutiny)
5 plévkových lžic moučkového cukru
2 ks vajec
2 ks vanilkový cukr
1kg jahod (čerstvé nebo mražené)
120 - 150 g piškotu


Výrobní postup:

Želatinu vložíme do 200 g mléka necháme asi 1/2 hodiny bobtnat a zalijeme 200g vaříciho mléka přidáme do mísy s tvarohem a rozšleháme přidáme celá vejce, rozměklé máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr.

Jahody omyjeme, rozmačkáme a přidáme dětské piškoty a zamícháme, navstvíme na dno dortové formy




Zalijeme polovinou připravené hmoty z tvarohu a proložíme opět jahodami s piškoty


Zalijeme druhou polovinou připravené hmoty z tvarohu.


necháme vychladit v lednici asi 6 dodin nejlépe přes noc.