Vyborné recepty pro Vás odemě. Vaření s chuťí

Duben 2014

Rebarborový koláč

26. dubna 2014 v 11:02 | Retigovka

Rebarborový koláč s kynutého těsta

( můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou a mátou)


7 ks řapíků rebarbory
100 g cukru krystal NEBO TŘTINOVÝ
voda na vaření dle potřeby

Těsto:
50 g kvasnice
20 g cukr krystal polévková lžíce
250 g mléko
750 g polohrubá mouka - výběrová
150 g máslo nejlepe pouze živočišného původu česká výroba

Posypka - drobenka:
150 g hladká mouka 00 extra
120 g máslo nejlepe pouze živočišného původu česká výroba
120 g sádlo
150 g cukr moučka


Pracovní postup:

Řapiky rebarbory nákrájíme na kousky a vložíme do vaříci vody s cukrem, necháme velmi krátce projít varem a opartně scedíme a necháme vychladit.

NEBO SYROVOU REBARBORU MACERUJEME V TŘTINOVÉM CUKRU




Výroba těsta:
připravíme si kvásekvlažné mléko, cukr, kvasnice lehce pomícháme a necháme na teplem mistě nakynout cca 5-7 min.
kvásek vkožíme do mouky a řádně vypracujeme v hladké řidši těsto. necháme na teplém místě vykynout, přidáme máslo zapracujeme a necháme opět vykynout. /konzisteci upravujeme mlékem nebo moukou dle potřeby/


vykynuté těsto vložíme na plech vymazaný tukem a roztáhneme rukou po celém plechu díky řidší a hladké konzistenci



poklademe vychladlou rebarborou a posypeme drobenkou.



Drobenka:

jednotlivé suroviny hladká mouka, máslo, sádlo, cukr moučka spojíme v sypkou konzistenci.

Vkládáme do trouby rozehřáté na 170 stupnů Celsia a pečene do zlatova asi 40 minut.




Vychladlý koláč krájíme na porce.


Vajíčkový salát

26. dubna 2014 v 9:52 | Retigovka |  Saláty
Vajíčkový salát
10 ks vejce
400 g majonéza
20 g cibule
40 g okurek nakládaný
hořčice plnotučná - dle chuti asi 1 kávová lžička
sůl - dle chuti
pepř - dle chuti- nejlépe čerstvě mletý
Vejce, cibuli a okurek nakrájíme na kostičky přidáme majonézu dochutime solí, pepřem a hořčici. Dobře promícháme a necháme alespoň půl hodiny uležet v lednici.

Hermelínový salát

22. dubna 2014 v 20:55 | Retigovka |  Saláty
Hermelínový salát se šunkou

240 g hermelín ( vyzrálý )
240 g šunka vepřová ( min. 82 % masa)
400 g majonéza
20 g cibule
40 g okurek nakládaný
citronová štáva - dle chuti
sůl - dle chuti
pepř - nejlépe čerstvě mletý

Hermelín, šunku, cibuli a okurek nakrájíme na drobné kostičky přidáme majonézu dochutime solí, pepřem a citronovou štávou. Dobře promícháme a necháme alespoń 2 hodiny macerovat v lednici.